Yüz germe, kişinin yüzündeki ve boyundaki sarkmış, bollaşmış derinin ve gevşemiş olan derin dokuları saran yapının uygun yönde ve tansiyonda gerginlik sağlayarak yeni yerine tespiti ve fazla derinin çıkarılmasını içeren estetik ameliyattır. Derinin yaşlanmasıyla birlikte kişinin genetik yapısına bağlı olarak kiminde kırışıklar ön plandayken bazı kişilerde kırışıklarla birlikte deride gevşeme ve
sarkma daha dikkat çekicidir. Bu kişilerde hem yüz hem de boyundaki deri fazlalığının giderilmesine imkan veren klasik yüz germe ameliyatı tercih edilir.
Yüz germe ameliyatı nasıl yapılır?
Yüz germe ameliyatı hastanede ameliyathane şartlarında tercihen genel anestezi altında gerçekleştirilir. İzler şakak bölgesindeki saçlı deriden başlar, kulak önü ve arkasında devam ederek ensede saçlı deriye uzanır. Bu izlerden sadece kulak önündeki olanı gözükür. Kişinin genetik yapısına bağlı olarak izlerin olgunlaşması bir yıl sürer. Ancak bu süre içinde özellikle kadınlarda bu alanı kamufle edecek saç şekliyle hiçbir sorun oluşturmaz. Kulak önündeki izler kulak kıvrımının içinde saklıdır, bu nedenle erkekler için de çok rahatsız edici bir durum yaratmaz. Diğer izler ise gizlenmiş olarak kalır. Bu ameliyatta amaç sadece fazla derinin atılması değildir. Gevşemiş, sarkmış derin dokuların da uygun yönde ve gerginlikte biçimlendirilmesini içerir.
Yüz germe ameliyatı sonrası nasıldır?
Yüz germe ameliyatı sonunda gözler, burun ve ağzı açık bırakacak şekilde yüzün tamamını kaplayan yumuşak bir pansuman yapılır. Yüz bölgesine soğuk uygulama saatte 10-15 dakika şeklinde aralıklı olarak yapılır. Hasta ertesi gün antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilerek taburcu edilir. Bir hafta boyunca sırtın yükseltilerek yatılması ve aralıklı soğuk uygulamaya devam edilmesi istenir. Sıklıkla 2. gün drenler çekilir. Pansuman çıkarılarak banyo yapılmasına izin verilir. Yüz bölgesindeki dikişler kendi kendine eridiği için dikiş alımı gerekmez. Saçlı deridekiler 1. haftada alınır. Bu ameliyatla ilgili en sık karşılaşılan komplikasyon özellikle erkeklerde ameliyat alanında kan toplanmasıdır. Bu nedenle mutlaka dren kullanılır ve kişinin tansiyonu ameliyat öncesi ve sonrasında takip edilir. Yüzde ameliyata bağlı geçici uyuşukluk ve asimetriler olabilir. İlk 8 hafta yoğun güneş, solarium, sauna ve hamamdan uzak durmak ve ağır spor aktivitelerinden kaçınmak gerekir. Erkeklerde traşa 2. haftanın sonunda izin verilir.
Her cerrahi girişim sonrası istenmeyen durumlarla karşılaşılabilinir. Anestezi riski, ameliyat bölgesinde kan toplanması, enfeksiyon ve yara iyileşmesinde gecikme bütün cerrahi girişimler sonrası görülebilen ortak olası komplikasyonlardır. Sigara kullanımı dokuların kanlanmasını ve oksijenizasyonunu olumsuz etkilediği için komplikasyon oranını arttırır. Özellikle yüz germe ameliyatı, sigara kullanımı fazla olan ve ameliyattan önce sigarayı bırakmaya istekli olmayan kişilerde tercih edilmez.
Copyright/Main Edition 2012 Limited Revision 2022 Prof. Dr. Z. BURÇAK TÜMERDEM ULUĞ
Bu internet sitesinin tüm hakları saklıdır, siteden alıntı yapılamaz.
Bu site T.C. ve uluslararası fikir hakları kanunları ile korunmaktadır.
Bu sitede yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır; hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz, bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul edilmez.