estetik_plastik_ve_rekonstrüktif_cerrahi
prof._dr._burçak_tümerdem_uluğ
 
prof._dr._burçak_tümerdem_uluğ


 
   
Anasayfa
Özgeçmiş
İletişim
Medya
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Meme Estetiği
 
JİNEKOMASTİ / ERKEKTE MEME KÜÇÜLTME
 
 
prof._dr._burçak_tümerdem_uluğ
 
 
jinekomasti   Jinekomasti / erkekte meme küçültme ameliyatı nedir?

Jinekomasti ameliyatı, erkeklerdeki anormal büyümüş olan memelerin kişinin vücut yapısına uygun şekilde hacminin azaltılarak erkek tipi meme şeklinin oluşturulmasını sağlayan cerrahi girişimdir. Jinekomasti hormonal, tümöral nedenler veya çeşitli ilaçların kullanımına bağlı oluşabilir. Hormonal nedenlere bağlı meme büyüklüğü yeni doğan ve ergenlik döneminde sıklıkla görülür ve geçicidir. Ancak ergenlik döneminde görülen memelerde gerginlik ve büyüklük kişilerin
%30'unda gerilemeyerek kalıcı bir durum alır. Bu durum genç insanların sosyal yaşamını olumsuz etkiler. Bol kıyafetlerle, kambur durarak gizlemeye çalışırlar, yazın denize ve havuza girmek adeta kabusa dönüşür. Vücut geliştirme sporu yapan bazı kişilerin kontrolsuz kullandığı hormonal ilaçlar erkekte anormal meme büyüklüğü nedenleri arasında yeralır. Kas gelişimini arttırmak amacıyla kullanılan hormonlar uzun vadede meme bezlerinde kalıcı büyümelere hatta meme başından süt gelmesine yol açar. Tek veya çift taraflı anormal meme büyüklüğü şikayetiyle başvuran hastanın detaylı muayene ve görüntüleme teknikleriyle jinekomastinin tipi ve derecesi belirlenir. Ayrıca hormonal analiz gerekebilir. Jinekomastinin glanduler yani meme bezinin anormal büyüklüğü veya lipomatöz yani yağ dokusunun bölgesel fazlalığına bağlı olup olmadığı incelemeler sonucu belirlenir. Memenin büyüklüğü ve ciltte sarkmanın varlığıyla birlikte sarkıklık derecesine göre evreleme yapılır.

Jinekomasti ameliyatı nasıl yapılır?

Jinekomasti ameliyatı hastanede, ameliyathane şartlarında, uygulanacak teknik ve jinekomastinin boyutuna bağlı olarak sedasyon veya genel anestezi altında gerçekleştirilir. Meme bölgesindeki anormal büyümenin nedeni bölgesel yağdokusunun birikmesi ise liposuction / yağ alma tekniği kullanılır. Meme başının arkasında çoğunlukla düğme şeklinde ele gelen meme dokusunun, çeşitli nedenlerle anormal büyümesi eşlik ediyorsa tek başına liposuction yetmez. Liposuction ile cilt altı dokusunun kalınlığı azaltıldıktan ve memenin istenen kontürü sağlandıktan sonra, memebaşının cilt ile birleşim yerinde kalacak olan yarımay şeklinde insizyon yapılır. Meme dokusu eksize edilir. İnsizyon hattı kendi kendine eriyen dikişlerle kapatılır. Çıkarılan meme dokusu genellikle patolojik incelemeye gönderilir. İleri evredeki jinekomasti hastlarında, ciltte meme altı kıvrımından aşağı doğru sarkma mevcuttur. Beraberinde meme başı normalden daha büyük olabilir. Özellikle günümüzde bariatrik cerrahinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla yüksek miktarda ( 20 kilonun üstü) kilo veren kişi sayısı da artmaktadır. Bu kişilerin kilo vermeleri sonucunda kaçınılmaz olarak ciltte sarkmalar olmaktadır. Erkeklerde de meme bölgesinde ciddi sarkmalar görülmektedir. Bu tip jinekomastide ciltteki fazlalığın düzeltilmesi için daha detaylı teknikler tercih edilir. Cilt fazlalığının ve büyük meme başının düzeltilmesi için meme başının ciltle birleşim yerinde kalacak dairesel ve meme başının alt orta noktasından meme altı kıvrımına uzanan insizyonlar yapılır. Bu ameliyatla meme başı yukarı kaldırılırken fazla ve sarkık meme dokusu çıkarılarak meme yeniden biçimlendirilir. İzlerin kalıcılığı temelde kişinin genetik yapısına bağlı değişmekle birlikte memeyle birlikte son şeklini alması 1 yılı bulur.
Ameliyat bitiminde hastaya hafif bir pansuman eşliğinde göğüs bölgesini içine alan korse giydirilir. Meme dokusundan eksizyon yapılmışsa memedeki sızıntıların ameliyat alanında birikmesini önlemek için dren denilen vakumlu boru sistemi kullanılır. Gelen miktara göre üç gün içinde çıkartılır. Aynı gün veya ertesi gün antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilerek taburcu edilir.

Jinekomasti ameliyatı sonrası nasıldır?

Jinekomasti ameliyatının hemen bitiminde giydirilen korsenin 4 hafta boyunca düzenli takılması istenir. İkinci haftanın sonunda çok rahatsız etmesi halinde geceleri çıkartılabilinir. Göğüs bölgesindeki şişliğin inip şeklini alması 6 aydan önce olmaz. Ağır spor aktiviteleri, özellikle göğüs bölgesine yönelik ağırlığa dayalı egzersizler 8 haftadan önce önerilmez. İkinci haftadan itibaren yürüyüş ve yüzme sakıncalı değildir.
 
  

Copyright/Main Edition 2012          Limited Revision 2022          Prof. Dr. Z. BURÇAK TÜMERDEM ULUĞ

Bu internet sitesinin tüm hakları saklıdır, siteden alıntı yapılamaz. Bu site T.C. ve uluslararası fikir hakları kanunları ile korunmaktadır. Bu sitede yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır; hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz, bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul edilmez.