Meme dikleştirme ameliyatı, çeşitli nedenlere bağlı sarkmış olan meme dokusunun tekrar biçimlendirilerek daha estetik bir meme şeklinin oluşturulmasını sağlayan cerrahi girişimdir. Memenin büyüklük ve hacmi yeterli değilse dikleştirme ameliyatında meme protezi kullanılması gerekir.
Gebelik, emzirme, kilo almaya bağlı memeler büyür ve memeyi göğüs duvarına asan bağlar gerilir. Gebelik ve emzirme sürecinin sonlanması ve kilo verme sonucu
meme dokusu küçülür ancak asıcı bağlar eski gerginliğine geri dönemez. Yaş, menopoz gibi hormonal değişiklikler ve yer çekiminin etkisiyle de meme dokusu giderek sarkar. Sonuç olarak önce meme dokusu, daha ileri durumlarda da meme ucu meme alt kıvrımının altına iner.
Meme dikleştirme ameliyatı nasıl yapılır?
Meme dikleştirme ameliyatı hastanede ameliyathane şartlarında genel anestezi altında gerçekleştirilmesi uygun olan estetik bir girişimdir. Bu ameliyatla meme başı yukarı kaldırılırken sarkık meme dokusu toparlanarak daha dolgun ve dik bir hale getirilir. Eğer memenin hacmi yetersizse memeyi daha dolgun bir şekle getirmek için meme protezi kullanılır. Memenin boyutuna göre izler sadece meme başı çevresinde olabilir. Ancak sıklıkla daha büyük memelerde meme başı etrafında ve meme başı alt orta noktasından meme alt kıvrımına uzanan dik bir izle ameliyat sonlanır. Genişliği fazla olan memelerde bu izlere ek olarak meme alt kıvrımında saklanacak şekilde yatay bir iz eklenebilir. İzlerin kalıcılığı temelde kişinin genetik yapısına bağlı değişmekle birlikte memeyle birlikte son şeklini alması 1 yılı bulur.
Ameliyat bitiminde hastaya hafif bir pansuman eşliğinde memenin istenilen büyüklüğüne uygun sporcu sütyeni giydirilir. Memedeki sızıntıların ameliyat alanında birikmesini önlemek için dren denilen vakumlu boru sistemi kullanılır. Gelen miktara göre üç gün içinde çıkartılır. Ertesi gün hastaneden antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilerek taburcu edilir. Ameliyatın ilk iki günü memelerde belirgin olan şişlik 3. günden itibaren azalmaya başlar. Bu dönem içinde memelerin üst kısımlarına yapılan soğuk uygulama ve istirahat hastayı rahatlatır. Sporcu sütyeni 3 ay kullanılır. Ağır spor aktiviteleri 8 haftadan önce önerilmez.
Meme dikleştirme ameliyatı sonrası nasıldır?
Her cerrahi girişim sonrası istenmeyen durumlarla karşılaşılabilinir. Anestezi riski, ameliyat bölgesinde kan toplanması, enfeksiyon ve yara iyileşmesinde gecikme bütün cerrahi girişimler sonrası görülebilen ortak olası komplikasyonlardır. Sigara kullanımı dokuların kanlanmasını ve oksijenizasyonunu olumsuz etkilediği için komplikasyon oranını arttırır.
Beraberinde meme protezi kullanılmışsa meme protezine özgü istenmeyen durumlar bu ameliyat için de geçerlidir. Ameliyat sonunda elde edilen dik ve dolgun memeler yıllar içinde yaş ve yer çekimine bağlı, araya giren gebelik, kilo alıp verme sonrasında sarkma gösterebilir. Ancak ameliyat öncesi duruma dönmez.
Copyright/Main Edition 2012 Limited Revision 2022 Prof. Dr. Z. BURÇAK TÜMERDEM ULUĞ
Bu internet sitesinin tüm hakları saklıdır, siteden alıntı yapılamaz.
Bu site T.C. ve uluslararası fikir hakları kanunları ile korunmaktadır.
Bu sitede yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır; hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz, bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul edilmez.