estetik_plastik_ve_rekonstrüktif_cerrahi
prof._dr._burçak_tümerdem_uluğ
 
prof._dr._burçak_tümerdem_uluğ


 
   
Anasayfa
Özgeçmiş
İletişim
Medya
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Meme Estetiği
 
MEME BÜYÜTME
 
 
prof._dr._burçak_tümerdem_uluğ
 
 
meme_buyutme   Meme büyütme ameliyatı nedir?

Meme büyütme ameliyatı gelişimsel nedenlere, hamileliğe veya kilo kaybına bağlı olarak memelerdeki hacim yetersizliğini düzeltmeye yönelik cerrahi girişimdir. Bu amaçla meme protezleri kullanılır.
Meme protezi, meme büyütme amacıyla kullanılan, silikon bir kılıf içinde farklı akışkan maddeler içeren tıbbi malzemedir. Akışkan maddeye göre silikon jel ve tuzlu su ( serum fizyolojik ) içeren meme protezleri olarak ikiye ayrılır. Şekil
özelliklerine göre de yuvarlak ve damla şeklinde anatomik meme protezleri mevcuttur. Kullanılacak meme protezinin tipi ve şekli hastanın vücut yapısı, deri kalitesi, deri kalınlığı ve beklentilerine göre karar verilir.

Meme büyütme ameliyatı nasıl yapılır?

Meme büyütme ameliyatı hastanede ameliyathane şartlarında genel anestezi altında gerçekleştirilmesi uygun olan estetik bir girişimdir. Meme protezi kas önüne veya kas arkasına yerleştirilir. Bu iki temel teknikle ilgili kas kılıfı altı, dual plan gibi farklı uygulamalar mevcuttur. Protez koltuk altından, meme başından veya meme altı kıvrımından yerleştirilir. Hangi tekniğin tercih edileceği meme yapısı ve protez tipiyle ilişkili olarak ameliyat öncesinde planlanır.
Ameliyat bitiminde hastaya hafif bir pansuman eşliğinde memenin istenilen büyüklüğüne uygun sporcu sütyeni giydirilir. Memedeki sızıntıların ameliyat alanında birikmesini önlemek için dren denilen vakumlu boru sistemi kullanılır. Gelen miktara göre üç gün içinde çıkartılır. Ertesi gün hastaneden antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilerek taburcu edilir. Ameliyatın ilk iki günü memelerde belirgin olan şişlik 3. günden itibaren azalmaya başlar. Bu dönem içinde memelerin üst kısımlarına yapılan soğuk uygulama ve istirahat hastayı rahatlatır. Sporcu sütyeni 6 hafta kullanılır. Göğüs kaslarına yüklenen ağır spor aktiviteler 8 hafta yapılmaz.

Meme büyütme ameliyatı sonrası nasıldır?

Her cerrahi girişim sonrası istenmeyen durumlarla karşılaşılabilinir. Anestezi riski, ameliyat bölgesinde kan toplanması, enfeksiyon ve yara iyileşmesinde gecikme bütün cerrahi girişimler sonrası görülebilen ortak olası komplikasyonlardır. Sigara kullanımı dokuların kanlanmasını ve oksijenizasyonunu olumsuz etkilediği için komplikasyon oranını arttırır.
Kapsül kontraktürü, meme büyütme ameliyatına özgü istenmeyen bir durumdur. Meme protezine vücudun aşırı tepkisi olarak geç dönemde %1-3 oranında gelişebilir. Kendini protezin çevresinde kalınlaşan bir zarla, memenin şeklinin bozulması şeklinde gösterir. Kapsülün gevşetilmesi, çıkarılması, protezin değiştirilmesi veya çıkarılması gerekebilir. Meme protezi kapsülünün zamanla aşınması ve içeriğinin dışına sızma olasılığı çok düşüktür. Rutin meme kanseri tarama testleri (mammografi, meme US) sırasında saptanması halinde protezin değiştirilmesi gerekir.
Meme protezi konan hastalarda meme kanseri riski normal populasyondan farklı değildir. Meme protezi olan kişilerin gebe kalmasında bir sakınca yoktur. Ancak dokuların iyileşme sürecinin tamamlanabilmesi için ilk 6 ay içinde planlı bir gebelik tavsiye edilmez. Kişinin süt vermesine engel bir durum yaratmaz.
  

Copyright/Main Edition 2012          Limited Revision 2022          Prof. Dr. Z. BURÇAK TÜMERDEM ULUĞ

Bu internet sitesinin tüm hakları saklıdır, siteden alıntı yapılamaz. Bu site T.C. ve uluslararası fikir hakları kanunları ile korunmaktadır. Bu sitede yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır; hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz, bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul edilmez.