Kol germe ameliyatı, kilo alıp vermeye ve yerçekimine bağlı veya yapısal olarak kolların iç kısmında oluşan cilt, cilt altı dokulardaki sarkıklığın giderilmesini sağlayan cerrahi girişimdir. Kolun iç yüzündeki bölgesel yağ fazlalığı eğer ciltte gevşeklik yok ise sınırlı bir yağ alma işlemi ile düzelebilir. Anatomik olarak buradaki cilt ve ciltaltı dokular kolun diğer yerlerine göre daha gevşektir. Bundan dolayı yerçekimine ve kilo değişimlerine bağlı rahatsız edici şekilde bu bölgede sarkmalar oluşur. Yaz
aylarında kısa kollu kıyafet giymek, kol hareketlerini içeren aktiviteler kişi için çok rahatsız edici bir durumdur. Yağ alma teknikleriyle ciltaltı yağdokusunun boşaltılması ciltteki sarkmayı daha da belirginleşir. Bu nedenle sarkmaya yol açan dokuların çıkarılmasını içeren kol germe ameliyatı , gerekirse yağ alma işlemiyle kombine edilmelidir.
Kol germe ameliyatı nasıl yapılır?
Kol germe ameliyatı hastanede ameliyathane şartlarında lokal anestezi-sedasyon veya genel anestezi altında gerçekleştirilir. İç yüzdeki ciltte gevşeklik ile birlikte yağ dokusunda da fazlalık varsa önce yağ alma teknikleriyle cilt altı yağ dokusu boşaltılır. Yağ alma sonrası daha da belirginleşen cilt ve ciltaltı dokulardaki sarkıklığa yol açan fazlalık çıkartılır. Bu ameliyatla ilgili üzerinde durulması gereken önemli nokta izlerin yeridir. Çok hafif cilt sarkıklığında iz koltuk altında saklanabilir. Ancak kişiyi ameliyat olmaya iten kol sarkıklığı çoğunlukla izlerin koltukaltında saklanabileceği durumlardan daha ileridir. Cilt fazlalığı ancak kola paralel şekilde eksize edilince kolda istenilen gerginlik elde edilir. İz kolun iç ve arka yüzü arasında kol normalde vücutla paralel durduğunda karşıdan ve arkadan bakıldığında fark edilmeyecek şekilde konumlandırılmaya çalışılır. İzlerin kalıcılığı ve genişliği temelde kişinin genetik yapısına bağlı değişmekle birlikte son şeklini alması 1-2 yılı bulur. Ameliyat bölgesindeki sızıntıların birikmesini önlemek için dren denilen vakumlu boru sistemi kullanılır.
Kol germe ameliyatı sonrası nasıldır?
Drenler gelen miktara göre 2-3 gün içinde çıkartılır. Aynı gün veya ertesi gün antibiyotik ve ağrı kesici reçete edilerek taburcu edilir. Kol iç bölgesinde morluk ve şişlik birinci haftadan itibaren azalır. Bu süre içinde kollara yüklenilmemesi iyileşme sürecini hızlandırır. Sauna, hamam ve ağır spor aktiviteleri 8 haftadan önce önerilmez.
Copyright/Main Edition 2012 Limited Revision 2022 Prof. Dr. Z. BURÇAK TÜMERDEM ULUĞ
Bu internet sitesinin tüm hakları saklıdır, siteden alıntı yapılamaz.
Bu site T.C. ve uluslararası fikir hakları kanunları ile korunmaktadır.
Bu sitede yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır; hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz, bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul edilmez.