Saç ekimi, kafada saçlı alandan elde edilen kıl foliküllerinin belirli bir düzen ve yönde ön, yanlar veye tepe bölgesindeki saçsız alana nakledilmesi işlemidir. Saç dökülmesi erkeklerde ve daha az sıklıkta kadınlarda görülen kişinin daha yaşlı görünmesine yol açan ve öz güvenini sarsabilen bir problemdir. Ense bölgesinde her iki kulak arasındaki alanda saçlar genetik olarak hemen herkeste dökülmeye dirençlidir. Kafanın ön, yan ve tepe bölgesi ise kişiden kişiye değişmekle birlikte
dökülmeye duyarlıdır. Saç ekimi aslında kişinin kendine ait olan kıl foliküllerinin bir alandan başka bir alana transplantasyon işlemidir. Konunun uzmanı plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanının başında olduğu bir ekip tarafından uygun koşullarda gerçekleştirildiği taktirde başarı oranı oldukça yüksektir.
Herkes saç ekimi için uygun aday olmayabilir. Kadınlarda ve yaygın saç dökülmesi olan erkeklerde hangi tekniğin kullanılacağı detaylı bir şekilde görüşülmelidir.
Saç ekimi teknikleri nelerdir?
Saç ekimi için iki teknik mevcuttur; FUT(Foliküler Ünit Transplantasyonu) ve FUE (Foliküler Ünit Ekstraksiyonu)
FUT tekniğinde ense bölgesinden şerit şeklinde saçlı deri dokusu çıkarılır. İz kalmasını en aza indirecek şekilde çıkarılan alan dikiş tekniğiyle kapatılır. Mikroskop altında foliküler üniteler ekim planına uygun olarak ayrıştırılır.
FUE tekniğinde ense bölgesinden foliküler üniteler mikromotor ile saç kıllarının yönünde tek tek silindirik şekilde kesilerek etraf dokudan serbestleştirilir. Özel pensetlerle foliküler üniteler dikkatli şekilde birer birer çıkarılır.
Saç ekimi nasıl yapılır?
Saç ekimi lokal anestezi altında ameliyathane koşullarında steril ortamda gerçekleştirilir. Uygulama öncesi kişinin genel sağlık durumu, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları sorgulanır ve rutin kan testleri yapılır. Bir hafta öncesinde kanı sulandırma etkisi olan aspirin ve benzeri ilaçlar, vitamin E, ginseng, ginkgo biloba gibi beslenme desteği için kullanılan maddeler kesilmelidir. İşlem öncesi pH düşük şampuanla saçların yıkanması ve hafif bir kahvaltı yapılması istenir.
İşlem başlangıcında foliküler ünitelerin alınacağı ve ekileceği alandaki saçlar 1mm uzunlukta olacak şekilde traşlanır ve antiseptik solusyonla kafa derisi yıkanır. Uygulama alanlarına lokal anestezik madde verilir ve kafa derisi tamamen uyuşur. Böylece saç ekimi ağrısız gerçekleştirilir. Saç ekimi yapılacak olan alan hekim tarafından planlanır ve tahmini greft sayısı belirlenir.
FUT veya FUE tekniğiyle elde edilen foliküler üniteler nemli ve soğuk ortamda bekletilir. Ekimin yapılacağı bölgede varolan saç kıllarının yönünde ve belirli açılarda açılan kanallara foliküler üniteler, işlem öncesi belirlenen saç çizgisine göre tek tek yerleştirilir.
Saç ekimi sonrası nasıldır?
Saç ekimi işleminin bitiminde tüm saçlı deri yıkanır. Ense bölgesinde foliküler ünitlerin alındığı alan pansuman ile kapatılır. Antibiotik ve ağrı kesici reçete edilir. Bir hafta boyunca başın hafif yükseltilerek sırtüstü yatılması istenir. Buna rağmen alın bölgesinde oluşabilen şişlik ve hafif morarma 3.günden itibaren hızla azalır.
İlk üç gün saçlar yıkanmaz. Tozlu ortamda bulunulması istenmez. Üçüncü günden itibaren ekimin yapıldığı alandaki kabukların yumuşaması için, 20 dakikalık Bepanthen solusyon tatbiki sonrası pH düşük şampuan, ekim alanlarının dışında köpürtülerek tazyiksiz suyla günde birkaç kez baş bölgesi yıkanır. Onuncu günden itibaren ön taraftaki kabukların tamamen dökülmesi ve arka taraftaki milimetrik kesilerin kapanması beklenir. İlk bir hafta ağır efor gerektiren aktivitelerden uzak durmak ve dört hafta güneş ışınlarından korunmak için güneşe çıkıldığında şapka takmak gerekir. 6 hafta sauna, hamam, solarium önerilmez.Üç hafta sonra deniz ve havuza girilebilir.
Üç hafta sonra ekilen saçlar dökülmeye başlar ve 3 aydan itibaren dökülen saçlar yeniden uzamaya başlar. İlk 6 ay ekim bölgesindeki ve ensedeki saçlar makasla şekillendirilir ve boya, ustura gibi işlemler uygulanmaz. Saçların uzaması ve son halini alması 1-1.5 yılı bulur. Saç ekimi genelde tek seansta yapılsa da istenen yoğunluğa ulaşılamamışsa bir yıl sonra 2.seans gerekebilir.
Copyright/Main Edition 2012 Limited Revision 2022 Prof. Dr. Z. BURÇAK TÜMERDEM ULUĞ
Bu internet sitesinin tüm hakları saklıdır, siteden alıntı yapılamaz.
Bu site T.C. ve uluslararası fikir hakları kanunları ile korunmaktadır.
Bu sitede yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır; hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz, bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul edilmez.