estetik_plastik_ve_rekonstrüktif_cerrahi
prof._dr._burçak_tümerdem_uluğ
 
prof._dr._burçak_tümerdem_uluğ


 
   
Anasayfa
Özgeçmiş
İletişim
Medya
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ameliyatsız Yöntemler
 
DOLGU
 
 
prof._dr._burçak_tümerdem_uluğ
 
 
dolgu   Dolgu nedir? Hyaluronik asid ve Yağ enjeksiyonu nedir?

Dolgu vücudun yapısal, yaşlanma, hastalık veya geçirilmiş operasyona bağlı olarak oluşan çökük bölgelerine estetik amaçla enjekte edilen tibbi amaçla üretilmiş maddedir. Dolgu için farklı maddeler tanımlanmıştır ve tanımlanmaktadır. Ancak hekimler arasında en yaygın kabul görenleri yağ ve hyaluronik asiddir. Dolgu amaçlı kullanılan yağ kişinin kendi vücudunun karın gibi bol ve dayanıklı yağ içeren bir bölgesinden alınır. Tekniğe göre değişen şekilde farklı işlemlerden geçirilerek
dolgu yapılacak bölgelere enjekte edilir. Hyaluronik asid ise insan vücudunda zaten bulunan doğal bir maddedir, laboratuarlarda da doğal yoldan üretilmekte, hyaluronik asid jeli ve lidokain gibi lokal anestezik içeren kullanıma hazır koyu kıvamlı bir akışkan madde şeklinde özel enjektör içinde nakledilmekte, 2-25 o sıcaklıkta saklanmaktadır. Bu dolgu maddesi, ecza depolarında çeşitli markalarla, yalnız uzmanların kullanımına hazırlanmış olarak bulunmaktadır. Hyaluronik asid dıştan bölgesel kullanım için hazırlanmıştır; enjeksiyon yapılan bölgede aylarca sürecek şekilde etkinliğini gösterir. Yağ ve hyaluronik asid vücudun değişik alanlarında farklı rahatsızlıkların süreli çözümleri için kullanılmaktadır.

Yüzde dolgu uygulaması nedir?

Dolgu yüzde estetik amaçlı olarak, ciltte çökmelerin, çizgilenmelerin olduğu bölgeleri dolgunlaştırmak için uygulanmaktadır. En yaygın kullanım alanları, nazolabial sulkus denilen burun dudak oluğunun, marionette hattı denilen dudak yanı oluğunun, dudak kenarındaki yatay ve üstündeki dikey kırışıklarının doldurulmasıdır. Ayrıca dudakları belirgin ve dolgun göstermek için dudak kenarlarına ve dudak mukozasının altına da uygulanmaktadır. Bunların dışında kontür verme amacıyla yüzün ihtiyaç olan başka bölgelerine de dengeli bir şekilde uygulanabilir.

Yağ enjeksiyonu, hyaluronik asid enjeksiyonu nasıl uygulanır?

Hyaluronik asid uygulaması ofis koşullarında gerçekleştirilen bir işlemdir. Hyaluronik asid kullanıma hazır olarak ambalajlanmıştır. Yağın alınması ve ilk seferde hazırlanması ideal olarak ameliyathane şartlarında steril bir ortamda, lokal ve sedasyon anestezi altında gerçekleştirilmelidir. Küçük bir delikten girilerek sıklıkla karın bölgesinden alınır, o enjeksiyon için kullanılacak miktar işlemden geçirilir, geri kalan kısmı diğer seanslarda kullanılmak için dondurularak saklanır.
Yağ veya hyaluronik asid dolgusu benzer şekilde uygulanır. Önce enjeksiyon yapılacak alanlar dezenfektanla silinir, yüzeye lokal anestezik içeren bir krem sürülür, hassasiyet azaltılır. Takiben hasta yarı oturur pozisyonda iken, hyaluronik asid ince uçlu hassas özel enjektörler, yağ ise özel kanüller kullanılarak yüzün farklı alanlarına hastanın ihtiyacına göre belirlenmiş dozlarda enjekte edilir. Hyaluronik asid enjeksiyonu uygulanacak hastalarda, tedavi altında olmayan epilepsi, hipertrofik nedbe eğilimi, hyaluronik asid veya lidokain allerjisi, hamilelik, çocukluk çağı, aktif akne, herpes ve iltihaplı dokular, ve eş zamanlı lazer, dermabrasyon ile derin kimyasal peeling uygulanımı, kontrendikasyon nedenidir. Diğer taraftan kan sulandırıcı ilaçlar, aspirin ve C vitamini kullanması, otoimmun hastalık, genel allerjik bünye, karaciğer hastalığı veya metabolizmasını bozan ilaç kullanımı, kardiak blok hastalığı, streptokok enfeksiyonu varlığı ise dikkatli karar vermeyi gerektiren durumlardır.

Dolgu uygulaması sonrası nasıldır?

Yağ ve hyaluronik asid dolgu uygulaması sonrası enjeksiyon alanlarına uzman tarafından hafif masaj yapılması dengeli dağılım için önemlidir, sonrasında hafif soğuk uygulanır. Enjeksiyon noktalarında 1 hafta süreyle geçici ve hafif olmak üzere kızarıklık, morarma, kaşıntı, ağrı oluşabilir. Ancak bunların 12 saat geçtikten sonra makyajla kapatılmasında sakınca yoktur. Dolgu uygulanmış hastalar günlük yaşamlarında ilk 1 hafta krem kullanmamaya dikkat etmelidir. Hyaluronik asid dolgusunu takiben hastalar 2 hafta süreyle güneş, UV, 0 o dereceden düşük soğuk, sauna ve hamamdan kaçınmalıdır. Yağ enjeksiyonunda bu kısıtlamalar daha gevşektir. Hastalar, ihtiyaca göre kontrol muayenesine çağırılır. Hyaluronik asid etki süresi 4-6 aydır. Yağın ise aylar içinde bir bölümü erir, bir bölümü ise varlığını sürdürür. Hastadan hastaya değişmek üzere bu süreyi takiben bu uygulamaların tekrarlanması gerekir.
 
  

Copyright/Main Edition 2012          Limited Revision 2022          Prof. Dr. BURÇAK TÜMERDEM ULUĞ

Bu internet sitesinin tüm hakları saklıdır, siteden alıntı yapılamaz. Bu site T.C. ve uluslararası fikir hakları kanunları ile korunmaktadır. Bu sitede yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır; hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılmaz, bu konuda herhangi bir sorumluluk kabul edilmez.